Het Tapijtenmuseum in Teheran

  • Geplaatst op
  • 0
Het Tapijtenmuseum in Teheran

In het tapijtenmuseum in Teheran vind je veel schitterende tapijten, van de 17e eeuw tot de dag van vandaag.

Het is warm als ik door Teheran wandel. Heel warm! Het is ruim 35 graden en ik wandel van schaduw naar schaduw door de hoofdstad van Iran. In Nederland loop ik er bij deze temperaturen zomers bij. Ik moet dan ook nog wennen aan de kleding die ik nu draag: lange, wijde kleding en een hoofddoek. Onwennig baan ik mij een weg door de drukke straten van Teheran, op weg naar het tapijtenmuseum.


Tapijtenmuseum

Het bezoek aan het tapijtenmuseum stond hoog op mijn lijstje om te bezoeken in Iran. In dit museum worden de absolute topstukken op het gebied van tapijten in Iran getoond. Een must voor iedere liefhebber van Perzische tapijten zou ik bijna zeggen. Het museum – dat in 2018 haar 40e verjaardag viert – heeft het uiterlijk van een tapijtweefgetouw en is stijlvol ingericht. Mijn hoge verwachtingen van de tapijten werden volledig ingelost. Er worden veel tapijten uit Iran tentoongesteld, geproduceerd van de 17e eeuw tot de dag van vandaag. De vele motieven en wijze van weven spreekt tot de verbeelding. Achter ieder tapijt schuilt een verhaal, en dat maakt een tapijt veel meer dan een tapijt.

Een beter begin voor mijn reis door Iran kon ik niet bedenken. In het tapijtenmuseum zie en voel je waarom de handgeknoopte tapijten zo ingebakken zitten in de Iraanse cultuur. Het is een bron van inspiratie en maakt je nieuwsgierig naar hoe ze dan daadwerkelijk geproduceerd worden. Iets wat ik tijdens mijn reis door Iran nog zeker ga ontdekken.

 

Op de hoogte blijven van mijn belevenissen in Iran? Volg ons op Facebook en Instagram.


Het maken van handgeknoopte tapijten zit in de Iraanse kunst en cultuur ingebakken. Een cultuur die me heeft gegrepen en me deed besluiten om Jessie & Reza op te richten. Ik bezocht Iran om nog meer gevoel te krijgen bij het product, de productiewijze en de lokale wevers.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Recente artikelen
Tags